Pages

Pages

Zugravirea cu huma

Huma este o substanta minerala (argila) care in amestec cu un liant (clei de oase, aracet, etc.) si apa se foloseste la zugraveli interioare.  Dat fiind componenta sa, huma este o substanta grasa, sensibila la umiditate si la care nu avem o aderenta corespunzatoare.
Huma trebuie maruntita si amestecata cu apa ca sa se topeasca bine.
Se trece apoi printr-o sita veche si se subtie din nou.
La final i se adauga putin clei sau aracet ca sa nu se ia de pe pereti.
Ca sa coloram varul/ huma i se adauga putina vopsea desfacuta mai intai in apa.
Huma se inmuia in apa in proportie de 2 l de apa la 1 kg de huma bulgari framantati marunt. Acestia se lasau in apa intre 5 si 24 ore dupa care amestecul se omogeniza. Daca se adaugaupigmenti, acestia se inmuiau la randul lor in apa cu 24 de ore inainte. Separat se perpare solutia de clei din clei si apa in proportie de 1 kg clei la 5 l apa. Dupa inmuirea cleiului timp de 24 de ore, amestecul se fierbe, introducand vasul cu clei in alt vas cu apa care fierbe. Solutia de clei se va turna in
-->
amestecul de huma cu apa respectand proportia de 0.1 litri solutie de clei la 1 litru de huma cu apa, ulterior se adauga pigmentii. Compozitia obtinuta trebuie sterecurata prin sita.Se prepara si o solutie de sapun cu apa, in proportie de 1 kg sapun la ~ 16 litri de apa (calda) care va necesita aceeasi trecere prin sita.Pe suprafetele ce vor fi vopsite cu huma se aplica un prim strat de sapun, se repara defectele marunte, se slefuiesc si se reacopera zonele reparate cu solutia de sapun. In continuare se aplica 3 straturi de solutie de huma. Stratul de sapun si primul strat de zugraveala se aplica cu bidineaua, iar ultimele doua straturi de zugraveala se aplica mecanizat cu aparatele de pulverizat.