Varul a fost cunoscut din antichitate. Se pare că strămoşii noştri daci îl utilizau la executarea unor construcţii, precum şi la văruitul caselor.De-a lungul timpului metodele de preparare avarului şi tehnica văruitului s-au perfecţionat mult.
In laptele de var se pune putin albastru pentru ca acesta sa fie mai alb.
In primul strat de var se pune cenusa cernuta, care acopera petele de pe peretii sau patati.
Pentru ca varul sa nu se ia de pe pereti i se adauga 50 g untdelemn la o galeata de lapte de var.
La peretii exteriori, expusi la ploaie, se poate pune un 150 g untdelemn.
De-a lungul timpului metodele de preparare a varului şi tehnica văruitului s-au perfecţionat mult. Apariţia materialelor noi ca: vinaromul, aracetul etc. nu a restrîns nici în prezent sfera de folosire
a varului, dimpotrivă chiar, în prezent se utilizează şi sînt „la modă”, zugrăvelile cu var
simplu sau în amestec cu aceste materiale noi care conferă suprafeţei văruite mai multă rezistenţă.
http://ingrijire.blogspot.ro/2012/12/peretii.html