Invata tot ceea ce trebuie sa stii

Vanzari obiecte de cult

Vanzari obiecte de cult
icoane ortodoxe

Cum se cubeaza lemnul?calcularea volumului (in metri cubi)

 Depinde despre ce lemn este vorba, exista metode diferite de aproximare pentru copacii "pe picior", pentru copacii taiati si curatati de crengi, pentru o stiva de trunchiuri, pentru lemne taiate de foc, pentru cherestea samd.
De exemplu, pentru un trunchi culcat la pamant, se masoara diametrul la mijlocul acestuia, considerand trunchiul ca fiind un cilindru perfect si aplicand formula volum=aria bazeixinaltimea. Inaltimea va fi lungimea totala a busteanului, iar aria bazei Pixraza la patrat (raza=diametrul masurat/2).
Cand ai de cubat o stiva de busteni, nu poti masura diametrul la mijloc si atunci acesta trebuie aproximat facand media intre diametrul de la capatul gros si diametrul de la capatul mai subtire. Daca nici acest lucru nu este posibil, se aproximeaza pe baza diametrului de la capatul subtire.
Bineinteles ca cei care au nevoie mereu de astfel de masuratori (de exemplu in silvicultura), au tabele de cubare, astfel incat nu mai este nevoie sa efectueze si calculele matematice, fiind suficient sa faca masuratorile si sa gaseasca in tabel cubajul corespunzator. Ba mai mult, exista mai nou si instrumente de masura speciale, cu care se masoara doar diametrele, se introduce lungimea trunchiurilor din stiva si acesta face toate calculele, returnand direct volumele.
O alta metoda este cea a aproximarii proportionale, in functie de un etalon. De obicei se porneste de la un trunchi cu diametrul de 40 cm la mijloc si o lungime de 8 metri, care are aproximativ 1 metru cub.
La cherestea si la lemnul de constructie in general, volumul se calculeaza in functie de dimensiuni. De obicei grosimea si lungimea sunt standard, iar latimea este egala la ambele capete, astfel incat pentru calcularea volumului trebuie masurate doar latimile scandurilor la unul din capete. Aplici apoi formula pentru volum pentru volum, tinand cont ca de data asta este vorba de un paralelipiped. Mai exact se inmulteste grosimea cu lungimea si cu suma latimilor masurate.
La lemnele de foc, aproximarea se face in functie de modul in care acestea sunt stivuite.

 Cubajul se obtine inmultind lungimea, latimea si grosimea. LA grinzi si corni e mai dificil, ca sunt diferite dimensiuni, insa scandura are de obicei 4m lungime si 2, 5 grosime (adica 0, 025m). Inmultind obtinem 0, 1 mp, deci va fi nevoie de 10 m latime pentru a obtine un metru cub. Sau altfel spus, este suficient sa masori latimea fiecarei scanduri pentru a afla cati metri cubi ai cumparat, adunand latimile obtinute si inmultind rezultatul (in metri) cu 0, 1.

 Daca este cherestea si sunt mai multe scanduri care au latimea variabila adica nu sunr egale se pune scandura langa scandura pina opti latura de un metru si continui asa cu urmatorul rand peste ele suprapuse adica le stivuiesti una peste alta, sa intelegi ai scandura lata de 20 cm si lunga de 4m pui scandura linga scandura pina la un metru adica 6scanduri una linga alta si le stivuiest pe verticala nu conteaza cat in sus se ridica stiva si masori lugimea care este 4m ori latimea care este 1m ori inaltimea si afli cati m3 de scandura ai.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Icoane de vanzare

Romania cadouri

brico365