Daca pentru maruntirea cepii sau a usturoiului s-a folosit o scandura de lemn: sa se spele imediat cu o perie tare si sa se usuce; dupa aceea se poate unge cu un ulei de planta;
Sticla de termos se spala bine cu apa si praf de copt si se lasa dupa aceea tot timpul deschisa ca sa nu mucegaiasca;
Vesela de portelan care s-a folosit pt mancare cu oua trebuie clatita imediat cu apa rece si abia apoi spalata normal; apa fierbinte intareste oul pe farfurie.
E bine sa se frece marginile cestilor de cafea sau ceai cu o carpa inmuiata in soda de rufe.
Portelanul vechi trebuie spalat in apa calduta- nu in apa fierbinte.
E recomandat ca obiectele mai vechi din portelan sa fie spalate imediat dupa folosire.Mancarea intarita sau resturile uscate de mancare pot sa strice portelanul.
-->
Vesela cu desen auriu nu trebuie tinuta mai mult timp in apa deoarece aurul se poate sterge.
La asezarea farfuriilor una peste alta trebuie sa se umble cu grija deoarce marginile de pe dos se pot deteriora.
Farfuriile din lut arse pot fi spalate in apa calduta.
Sticla nu suporta diferente de temperatura.Prin urmare trebuie sa se evite punerea unui pahar rece in apa fierbinte.
Obiectele fragile de sticla se pot spala cu un detergent lichid.Dupa spalare, obiectele din sticla se clatesc si se pun pe o carpa moale sa se usuce sau se sterg cu o panza de in.
Decoratiile cu aur sau argint nu se curata daca obiectele sunt spalate cu apa prea fierbinte sau sunt lasate prea mult in apa.
Sticla slefuita se poate curata cu o periuta moale si clatita apoi cu apa calda;
Sfat: Marginile, petele si depunerile de pe fundul vazelor, carafelor, sticlelor sau canilor pot fi indepartate daca acestea se umplu cu apa amestecata cu o lingurita de amoniac.Se lasa sa stea cateva ore apoi se spala si se clatesc.
La marginile urate se pot utiliza cateva frunze de ceai si otet. Se pun in vas si se agita.